Angyal Dénes Blogja

Angyal Dénes Blogja

Emberek 8# Akkezdet Phiai

2016. március 07. - Angyal. Dénes.

Az Akkezdet Phiai (röviden: AKPH) egy budapesti underground hip-hop trió.

Saiid (Süveg Márk - 1980): Értelmiségi családban született Budapesten. Érettségi után kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan dolgozik, lefekteti Akkezdet zenei alapjait, dj, mc, slammer, és a profi ügynök megérkezéséig menedzseli a csapatot.

Újonc (Závada Péter - 1982): Értelmiségi, irodalmár családban született Budapesten. Apja Závada Pál, Kossuth-díjas író. Már fiatalon részt vett irodalmi felolvasásokon, írótáborokban. Az underground hiphoppal az irodalmár családi közeg elleni tizenéves lázadásként kezdett foglalkozni. Két évig járt közgazdasági egyetemre, majd az ELTE-n szerzett angol-olasz tanári diplomát. Sokáig tanított nyelviskolákban, foglalkozott reklámszöveg-írással is.

Dj Frequent (Havas Patrik - 1981) Szintén értelmiségi családban született Budapesten. Sok évig élt az Egyesült Államokban majd az University Of Hertfordshire nevű egyetemen végzett 2004 ben. 2004 óta tagja a csapatnak mint dj és producer.

A véletlen és egyben a szerencse műve hogy az AKPH pont a rap műfaját választotta szócsövének. A fiatalság közművelésében talán övék a legnagyobb felelősség. Véleményem szerint remekül helyt állnak. Szövegeik nem csak odamondogatott okoskodások, valódi érték van soraikban és terelik a fiatalokat a jó útra akkor is mikor a fiatalabb nemzedék még soraik felszínén is értetlenül áll egy-egy kifejezésük hallatán. Azt hiszem indokolt és célra vezető lenne dalaikhoz jegyzéket és értelmező szótárat kiadni. Nem kevés szövegük ugyan túlmutat a közérthetőségen, játszik a nyelvel mint anyaggal, de mégis a téma, az értelem, a tudás az ami hatalmassá teszi őket. Ennek közlési módja pedig előbb vagy utóbb célba ér. Meg sem kéne említenem, mennyire kellene a közmédia hatáskörébe is bevonni a produkciót, és keletkezését. A háttér biztosan sokat segített a tagoknak hiszen egyenként, önálló produkcióikkal is megállják helyüket. Závada versei, Saiid slamjei, mind egy kultúltúrális atombomba, ami végső soron a felnövekvő nemzedék hátteréül is szolgálhat és én őszintén remélem hogy szolgálni is fog!

image_9.jpeg

Albumok: Akkezdet, Kottazűr

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angyaldenesblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr698447532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása